PLOVEDIV на 4 етажа в Капана

PLOVEDIV е идея, възникнала преди едва три години като проект на Фондация „Отворени изкуства”. В този период тя затвърди име на хибриден, мултидисциплинарен проект, работещ на различни места. Авторите на играта с букви вече могат да се похвалят и със свое собствено място в Капана – кварталът на творческите индустрии. Симеон Тодоров и Милен Гелишев се пребориха за свое представителство там в конкурса за десетте локации в градската зона на Пловдив 2019.

Честно казано не сме очаквали, че ще спечелим, защото в Пловдив има безкрайно талантливи хора пък и самото място е изненадващо голямо, казва Симеон Тодоров, който е част от екипа на pLOVEdiv. Двамата с колегата му, Милен Гелишев, са очаквали нещо от рода на една стая или максимум два етажа, но изведнъж имат пред себе си 4 етажа, върху които да творят. Всеки един етаж вече има своята функция – подземието ще се използва за пърформански, първият етаж играе ролята на офис и магазин, от където могат да бъдат закупени сувенири. Там е и постоянната изложба All we need is pLOVEdiv. Вторият етаж ще бъде дискусионна зала, където ще бъдат коментирани неща основно свързани с Капана и като цяло с изкуството в Пловдив. Третият етаж остава за постоянната инсталация на Альоша. Който слезе в града и заговори на английски. Каза: All we need is pLOVEdiv.

 Наричат го мултидисциплинарен проект, тъй като през последните години се занимават с изключително много неща. Социалните проекти изобщо не са им чужди. На миналогодишната Нощ на музеите и галериите участват с един кратък документален филм за отношението между възрастните и младите хора, думите, които използват. Милен на два пъти прави изложбата
All we need is pLOVEdiv в artnewscafe, а сега продължават делото си на ул. Куртевич 3 в Капана.

Заедно с празненството за новия си дом, дизайнерите от pLOVEdiv показаха и своя последен филм. В рамките на 4 минути те са събрали мнението на различни пловдивчани за паметника на Альоша. А те, по традиция, за много полярни. Факт е обаче, че паметникът е знак и емблема, която се използва дори в творческия процес.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…