Ако искаме да бъдем Културна столица на Европа нямаме нужда от разединение и противопоставяне, а от пълно обединение

Много думи се изстреляха, много обвинения се чуха, много мнения се изказаха след дисциплинарното уволнение на шефа на отдел Култура Йохан Девлетян. Случилото се отвори кутията на Пандора или пък предизвика съдържателен дебат за културата? Все още е рано да се каже. Проблемът е какво ще роди този конфликт на 5 септември, когато ще бъде посочен българският град- Културна столица на Европа. А дотогава или можем да навредим, или да помогнем на града си. Изберете сами, КАПАНА.БГ направи своя избор. Същото сториха и хората, които дадоха всичко от себе си в най-важната за Пловдив кауза в последно време. Във връзка с нарасналото напрежение и разединение в културните среди, екипът на общинска фондация Пловдив 2019 напомни, че именно заедността е това, което може да направи градът ни водеща културна дестинация на Балканите и в Европа. Думата ЗАЕДНО може да донесе на града титлата Европейска столица на културата. А случващото се в момента е далеч от значението й. КАПАНА.БГ застава твърдо зад позицията на Пловдив 2019 и припомня на всички, че кандидатурата ни за Културна столица на Европа е обща кауза и би следвало да е мисия за всеки един от нас. Ето и отвореното писмо:
Скъпи приятели,
Точно след един месец приключва надпреварата за Европейска столица на културата. На 5 септември ще бъде обявен българският град победител. В този един месец повече от всякога е нужно да демонстрираме, че всички ЗАЕДНО заставаме зад тази кауза и градът наистина иска и има нужда от това признание. През последните дни се появиха критици на част от културните политики в града.  Призоваваме в рамките на този месец всички да подкрепим нашата кандидатура и всеки, който обича Пловдив, да преглътне различията, да се въздържи от публични коментари и така да подкрепи своя град в тази важна надпревара.
Ние си даваме сметка, че нерешените проблеми са много и извършването на реформи е дълъг и сложен процес и затова сме се постарали много от основните ни градски и национални проблеми да залегнат в кандидатурата на града.  През последните три години екипът на фондация „Пловдив 2019“ и много доброволци, артисти, специалисти в различните сфери на обществения и културния живот,  помогнаха Пловдив да има една достойна кандидатура, с която премина първи кръг и с която вярваме, че имаме шансове да победим в началото на септември.
Разединение и противопоставяне обаче точно един месец преди крайното решение за културна столица на Европа ще бъде прието единствено като знак за липса на съпричастност към общата кауза – знак, който другите градове, които се съревновават с Пловдив, не демонстрират в момента. В този финален и напрегнат момент имаме крещяща нужда от позитивна подкрепа на цялото общество – медиите, хората, неправителствените организации, артистите, институциите, така че всички ЗАЕДНО да положим усилия, за да имаме шансове да бъдем Европейска столица на културата през 2019 година.
Предстои ни един напрегнат месец на подготовка, през който да убедим хората на Пловдив и журито, че ние можем и трябва да бъдем първата българска европейска столица на културата.
Имаме обща цел, имаме кауза и вярваме, че тя е еднакво важна за всички хора в града. Сега работим по организиране на финалното представяне на кандидатурата на Пловдив.  Нямаме нужда от разединение и противопоставяне. Имаме нужда от подкрепа и съпричастност, за да защитим най-добрата кандидатура. След  4 септември  със същото вдъхновение ще работим за това да обсъждаме и дебатираме проблемите на града и ЗАЕДНО да създаваме добавена стойност в културното развитие на Пловдив.
Джема Барух изпълнителен директор
Валери Кьорленски артистичен директор
екипът на фондация „Пловдив 2019“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…