Изкуство, вино и кулинария под един покрив в новата забележителност в архитектурния резерват

Световното и българското кино се срещат във Филмовите вечери в Бялата къща

Старият град е едно от най-любимите места за посещение на пловдивчани и гостите на града. Малките улички, старите къщи и духът, който се носи там никога не би могъл да омръзне. На всеки ъгъл ни чака нещо ново при всяка една разходка. Нещо ново, като Бялата къща- културният център, който се ражда неотдавна. Арт комплексът е ремонтиран и възстановен изцяло в духа на Българската Възрожденска къща и щом влезеш през високите дървени порти се пренасяш в 19 век. Красивата дърворезба украсява таваните, а близо 100-годишната лоза осигурява дебелата сянка в августовските жеги. Дори вратите и дограмите са автентични- красят дома от самото му построяване. Домакините са се поклонили на наследството с особена почит във всеки един запазен и красиво експониран детайл.
Възможностите на Културния център обхващат организиране и провеждане на концерти, кино вечери, литературно четене, а залите са подходящи за фирмени и частни мероприятия. Изложбената площ вече е приютявала творбите на Радул Шишков, Румен Манолов, Емилия Арабаджиева, Геракси Гераксиев, Веселин Ламбрев, Калина Атанасова и Милена и Кольо Мишеви. Вече няколко концерта на АМТИИ са озвучавали този дом, като всеки един от тях е бил благотворителен, част от каузата за възстановяване на Жълтото училище. В дейността на Центъра важно място заема запознаването с историята, културата и традициите на хората от древността до наши дни,  техните обичаи, празнични чествания, както и кулинарните им умения. В малката изба под самата къща е представено производството на вино от местни сортове лозя, провеждат се дегустации на подбрани гроздови еликсири и традиционни български ястия. Партньорството на Бялата къща с АМТИИ, Националното училище за музикално и танцово изкуство, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Националната художествена гимназия Цанко Лавренов предоставя широки възможности на младите таланти да изявят себе си като бъдещото поколение артисти на Пловдив.

Още от този месец започват Филмовите вечери в Бялата къща, които ще продължат от 11 август до 12 септември. Програмата е повече от впечатляваща. Всеки ден ще се прожектират световни класики, най-доброто от европейското кино и много български заглавия. Животът в Културния център става все по- разнообразен, а посещенията многобройни. За краткия си живот Бялата къща вече е едно от любимите места за пловдивчани, гидовете и туристите в Пловдив, именно заради съчетанието между разнообразен и богат културен живот, архитектура и възрожденски дух и, разбира се, малката градина, която те изолира от външния свят и позволява просто да се насладиш на тишината с чаша вино в ръка.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…