Акция за набиране на архивни материали и истории за тютюневите складове в Пловдив

Кварталът на тютюневите складове в карето между улиците „Иван Вазов”, „Авксентий Велешки”и „Христо Ботев”, между Централна и Сточна гара е едно от най-харизматичните места в Пловдив. Със своята архитектура и дух, със своя запазил се и до днес мирис на тютюн, мястото напомня за началото на ХХ век и епохата на писателя Димитър Димов, за едно отминало отдавна време. Тютюневи складове е имало и по улица „Васил Априлов” и булевард „Руски”, на много места в града. Днес повечето от емблематичните за Пловдив сгради са пред рухване, а споменът за Тютюневия град малко по малко избледнява.
Фондация „Пловдив 2019“ иска да запази този спомен, да припомни на пловдивчани за забравеното архитектурно съкровище и да предложи идеи за новия живот на старите сгради.

Станете участници в акцията, като изпратите:
- Стари снимки на тютюневите складове – лични или намерени в архиви, книги, списания, вестници.
- Всякакви визуални материали за тютюневите складове – картини, рисунки, колажи, статии във вестници, списания, книги.
- Истории и разкази – ваши спомени или спомени на родителите, бабите и дядовците ви за тютюневите складове. Може да са лични истории за това как са изглеждали сградите преди, как са се променяли, семейни истории на хора, живеещи наблизо или работещи в тях някога и сега, фикции, разкази и стихотворения, идеи и желания как сградите могат да се върнат към живот.

Авторката на проучване за тютюневите складове и създателка на емблематичния филм „Истории от Тютюневия град“ /БНТ Пловдив, 2009/ Пенка Калинкова заедно с екипа на „Пловдив 2019“ ще избере снимки, които ще станат част от архивната изложба „Изчезващият Тютюнев град“. Първата изложба ще бъде открита в средата на август и с времето ще бъде обогатявана и показвана на различни места.
Всички снимки и истории ще бъдат качени на сайта на „Пловдив 2019“.
Акцията е неограничена във времето, но ако искате снимките ви да станат част от първата изложба, изпратете ни ги до 13.08. на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…