Архитекти облагородяват занемарения площад пред емблематичната сграда, превръщат го в място за изкуство и отдих

Архитектурна работилница „Кота Култура” за облагородяване на пространството пред кино Космос организират хората, които върнаха към живота емблематичната сграда. Инициативата е  на Колектив Кино Космос и Камарата на архитектите в България- Регионална колегия Пловдив, като част от ежегодния им архитектурен форум и като продължение на инициативата "Кино Космос- място за култура". Целта на работилницата е създаване на място за отдих и външно изложбено пространство (експозиционна площ за различни видове изкуство), която да съживи занемарения площад пред киното и да създаде бъдещо място за изложби от различен характер. Модулните елементи, които ще се изработват са: пейка, фрагмент от настилката, изложбена структура.

Участниците, които проектират от няколко месеца са архитектите от Колектив Кино Космос, ландшафтни архитекти, студенти по архитектура и ландшафтна архитектура, ученици от ПГАСГ "Арх. Камен Петков". Общо над 20 души събираха идеи и дебатираха по темата на поредица от работни срещи в самото кино, за да избистрят една обща визия за пространството. Те вече имат опит от Архитектурния форум 2012, когато облагородиха три други места от града- стълби Каменица, стълби зад джумая Джамия и стълбите на църквата св.Богородица.  С доброволния си труд те проектираха и изпълниха своите проекти с помощта на КАБ и спонсори . Тази година по същия начин ще се проведе  архитектурната работилница, която ще бъде част от програмата на Нощта на Музеите и галериите. На изработените изложбени пространства ще се експонира фотографска изложба на реализирани сгради на пловдивски архитекти.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…