Стартира четвъртата учебна година на Модерната академия, близо 80 ученици вече се записаха в образователния проект
 
С платформи като тази можем да задържим или да върнем в Пловдив будните млади


Стартът на четвъртия сезон на Модерна академия Синдикат бе обявен днес в общината от част от преподавателите в платформата и от зам.-кмета Стефан Стоянов. Вече вървят записванията за новата учебна година, като образователния проект предлага на бъдещите си възпитаници 5 нови лектори и три нови програми – „Графичен дизайн” с лектори Софроний Върбев и Йоханес Артинян, „Екранни изкуства” с лектор Евгений Тодоров и „Творческо писане” с Антон Баев и Александър Секулов. Записванията стават чрез сайта academy.bg или с формуляри в Музикален клуб “Петното на Роршах”.

Това е един от най-важните и устойчиви проекти, тъй като възпитава бъдещата публика, учи на естетика младите хора, дава им знания, които няма откъде да научат. Синдикат гледа в бъдещето, обяви началото на приема за новата учебна година зам.-кметът Стефан Стоянов. Той уточни, че 140 ученици завършиха курса миналата година, като интересът става все по-голям.  


Това, което правим, е кауза. Мисия за всички нас, които са ангажирани с проекта. След пет години, когато сме Културна столица на Европа, тези младежи, които ще обучим тази година, ще бъдат на по 22-23 години. Ще са активната образована публика, но и пряк участник в едни бъдещи проекти. Тези млади хора са ресурсът, с който градът ще разполага през 2019-та, каза директорът на Синдикат Анета Русковска.

Нашата цел не е да подготвяме професионалисти, а да покажем нещата, които всеки модерен млад човек трябва да знае. В Синдикат нямаме домашни и оценки, нямаме финанси, имаме само чистата любов на младите хора към знанието и изкуството и това, че са заедно, допълни Русковска.

На представянето на новите три програми в четвъртата учебна година на Синдикат присъства и една от възпитаничките на образователния проект- Виктория Гюлева. Тя е завършила всички нива на академията, докато е учила в Американския колеж. Не е пропуснала нито един от курсовете. Синдикат до голяма степен провокира Вики и начертава пътя й напред. Тя ще учи история на изкуствата в Лондон. Тръгва за английската столица след броени дни. В академията срещнах много мои връстници със сходни интереси. Много важно за нас бе, че предаването на информация не бе сухо. След всяка лекция имах желание да разбера повече и повече по дадената тема. Синдикат дава невероятна обща култура. Силно препоръчвам академията не всички млади хора. Аз например професионално се ориентирах именно благодарение на нея, каза Вики.

Изкуствоведката Галя Лардева е преподавател в Синдикат още от раждането на образователния проект. Много емоционално съм свързана с тази инициатива. Преподавам в АМТИИ и за мен бе изключително важно да разбера какво се случва в средния курс. Радвам се, че има изключително интелигентни, будни млади хора. Нашата мисия е да ги мотивираме да останат или да се върнат след края на образованието си, тъй като трябва да бъдат част от процесите тук. Това трябва да е каузата на всички ни. Затова този проект е много важен за пловдивската културна общност- защото тези млади хора са бъдещето, обобщи Лардева.

Тенденцията в последните сезони на академията е към нея да тръгват не само ученици от елитните гимназии. Интерес към образователния проект, при това сериозен, вече има и от техникумите. Част от академията са били деца от Асеновград, Кричим, Чирпан. До този момент 80 ученици са се записали за 4-я учебен сезон, като кампанията по набиране на „Синдикалисти” продължава до 30 септември. Могат да бъдат приети около 150 деца общо за всички осем програми. Учебната година стартира на 11 октомври и ще продължи осем месеца.

 Синдикат предлага безплатно обучение на ученици от 8-ми до 12-ти клас в 8 програми – „Литература на ХХ век”, „Идеи на ХХ век”, „Модерна музика”, „Модерни методи на мислене”, „Екранни изкуства”,  „Визуални изкуства на ХХ век”, „Графичен дизайн”, „Творческо писане”.  Проектът се изпълнява със собствено финансиране на организатора „Сдружени пловдивски творци” и съфинансиране - 48 % от общия бюджет, от Община Пловдив. Общинското финансиране се получава след кандидатстване по обявен общински конкурс, избор на комисия и решение на Общински съвет Пловдив. Първите три учебни години завършват общо 447 ученика.

    
Модерна академия Синдикат


Модерна академия Синдикат е некомерсиален проект, уникален за България. Програмите включват теми от съвременното изкуство, мислене, идеи, комуникации, които допълват училищните и университетските програми. Преподавателите са хора с утвърден преподавателски, академичен и практически опит. Обученията са интерактивни, с много игри, тренинги и уъркшопове. Няма оценки, мотивацията на учениците е единствено чистото удоволствие от знанието, щастието и приятелството.

Идеята на „Синдикат” е да създаде публика, да изгради ценностни системи и интереси в младите хора, професионално да ориентира учениците.  Днешните ученици през 2019 ще бъдат на 22-24 години и ще бъдат ядрото на Пловдив - културната столица на Европа, както като публика, така и като активна част от организацията на събитията.

Със завършването на съответната програма учениците получават знания и умения, които могат в бъдеще да задълбочат. Знания и умения, полезни и важни за всеки модерен човек, независимо от това с какво се занимава той.  По време на учебната година учениците намират среда за общуване и нови приятелства. Сертификатът, който се издава при завършване, както и препоръките, които  се правят от преподавателите, дават голяма тежест при кандидатстването им в учебни заведения, особено в чужбина.


Допълнителни инициативи тази учебна година

    Уърк шопове и интердисцпилинарни публични изяви – три от работните теми са:
•    „Музика и поезия” – преводи и публично четене на избрани и любими текстове от модерни рок и поп песни
•    „Графичен дизайн на музиални албуми” – представяне на най-добрите обложки на музикални албуми, стилове на DJ флаери
•    „Невидимият автор – продуцент, куратор, редактор, преводач”

    Форум „Синдикат. Идеи и опит.” – кратки публични лекции на ученици, завършили „Синдикат” – на избрани от тях теми. Работната дата е 22-ри декември 2014. В момента преговаряме за сътрудничество със световния форум TED.Ex.

    Съкратен курс за пораснали – поради доста запитвания в тази посока обмисляме курс, представящ всички програми в съкратен вариант за завършилите вече училище.


Статистика
За първите три години Модерна академия „Синдикат” завършват общо 447 ученика. Чрез публични лекции, работа в социалните мрежи и медийните изяви на Академията и учениците, идеите на проекта достигат до над 50 000 души от широката пловдивска общественост и над 3 000 души от основната целева група – ученици от 15 до19 години. „Синдикат” обединява за първите три години от своето същуствуване над 450 млади хора, пловдивчани, лидери в своята общност, които популяризират Пловдив и неговите събития в България и чужбина. Млади хора, които могат да бъдат лесно достигнати през мейл, фейсбук страницата на „Синдикат” и фейсбук-групите на Академията – до този момент 9 на брой.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…