Знаковият продуцент от западната ни съседка Биляна Петринска представи филмът „Парад” пред пловдивската публика

По филм, инспириран от фигурата на Тодор Живков, ще работи известният сръбски продуцент Биляна Петринска. Това е следващият й проект, а комедията ще се снима и у нас. Това съобщи самата тя за КАПАНА вчера, в Лъки Дом на киното.

Петринска е част от журито на първия Комедиен европейски филмов фестивал КЕФФ, който превърна града в кино столица тази седмица. Работила с всички известни сръбски режисьори, като е била в общ екип с Костурица в „Черна котка, бял котарак”.

Вчера тя представи продуцираната от нея култова комедия „Парад” на режисьора Сърджан Драгоевич, гледана над 1 милион пъти по целия свят. Лентата е създадена през 2011 и е много забавен, но и в същото време много сериозен поглед по проблема с приемането на различните хора в Сърбия. Филмът разглежда обединението на бивши участници в Югославските войни (сред които сърби, хървати, бошняци и албанци) с цел да охраняват гей парад от нео нацисти и други екстремисти.

„ „Парад” е един от филмите, който е подкрепен от всички републики от бивша Югославия- Словения, Хърватска, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора. В началото единствено Сърбия не искаше да участва в проекта. Но след като всички страни от региона се включиха сръбското министерство на културата реши, че може и да си струва да участва”, разказа пред пловдивската публика Биляна Петринска.

Преди самата прожекция тя предупреди зрителите, че ще се посмеят, но може и да поплачат, а финала ще ги провокира да размишляват по темата с приемането на различните дълго време.

Филмът е базиран на истинска история- един от участниците в прайд в Белград е бил убит от крайно десни ултраси преди повече от десет години.

„ Прайда днес в Белград е позволен, но отново полицаите, които охраняват събитието, са повече от самите участници в него. Както в първия голям гей парад през 2010г., когато 5 хиляди униформени охраняват събитието, обградени от над 4 хиляди скинари и футболни ултраси. Парадът завършва с 207 ранени, а Белград бе като след война”, обясни Петринска. Пожела си да прави все по-забавни комедии, които да нямат тъжен финал, както е в „Парад”.

„ Това отношение към различния се крие някъде в нашите корени, тук на Балканите. От значение са обаче и нивото на образованост и информираност. Нужно е да се правят  повече такива филми, които да дадат различна гледна точка, за да се промени мисленето”, каза продуцентът на „Парад” Биляна Петринска.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…