Виктор Янков: Нощта звучи като Delicate Sound of Thunder

Директорът на Нощ на музеите и галериите за фестивала и града

Петстотин звезди ще слязат от небето за десетото юбилейно издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив. Над 120 събития, над 90 локации разделени по равно – 27 за музеите и галерии, 27 за култура и клуб, 25 публични пространства, 6 юбилейни и 11 локации за най-малките любители на Нощта. Всяко едно от събитията е специално създадено за фестивала и никога повече няма да се повтори. Зад него стои половингодишна работа на организаторите и всеки един артист. Нощта е едно от събитията в Пловдив, които със сигурност подпомогнаха победата в състезанието за Европейска столица на културата 2019. Тазгодишната насока е в духовното проектиране и пърформънси със събитиен характер. Публиката няма да стои безучастно, а ще се превърне в част от Нощта като артист. Всяко паве ще бъде изкуство и събитие, на всеки ъгъл ще ни чака изненада. За фестивала, за градската среда, за ЗАЕДНО и Пинк Флойд пред КАПАНА.БГ говори директорът на Нощта Виктор Янков.

Какви са основните акценти в юбилейното издание на Нощта, с какво ще бъде изненадана публиката?
Преди да започна да говоря за основните акценти ще споделя за основните опасения. 120 събития, 90 локации, 500 артиста. Така звучат цифрите на Нощта тази година. Посетителят веднага се замисля, че няма да може да види всичко. Обаче и целта на фестивала не е да бъде посетено всяко едно от събитията. Те са разделени в различни теми и различни програми точно защото имат различни аудитории. И ако има нещо, което през тези десет години направи пловдивската Нощ различна то е това, че ние подхождаме към аудиторията според интереса й, а не според нашето програматорско мислене. Знаем, че има хора, които искат да дойдат само на концерти- не ги задължаваме да влязат в Етнографския или Историческия музей например. Има хора, които искат да заведат децата си в музея- идват на детската ни Нощ. Работим по програмата на фестивала от декември месец, тя може би е най-голямата, правена досега. Като основно гордостта ни идва от Юбилейната програма на Нощта, която включва няколко нови локации. Тя се базира на Алтернативната карта на Пловдив- от шестте маршрута избрахме шест точки, много важни за Пловдив. Един тютюнев склад, Кино Космос, училището по Дървообработка, което е една пот първите баухаус сгради в града (в едно от машинните му отделения ще има изключително интересни проекти), Евангелската съборна църква (тя ще бъде отворена и в нея ще се случват концерти и пърформанси), квартал Капана и Отец Паисий, разбира се, която ще ползваме по цялата й дължина и цялата й прелест, без да се ограничаваме в една конкретна точка. Съдържанието също е различно, то е специално курирано. Темата е The dark side of the night- звучи познато и това не е случайно. Вътре има 20 артиста, болшинството от тя са международни, а българските са на върха в момента. Цялата селекция и тема е избрана и направена от фондация Изкуство, дела и документи. Три млади кураторки, които приеха тежката задача не да направят изложба не в едно галериино пространство, а да я разпръснат на всичките тези шест локации, които са огромни, сложни, нелесно пакетирани. Проектът е едно  цяло, различните точки от него са свързани.

Как се представя локалната сцена?
За мен беше повече от впечатляващо, година по-рано ние да искаме програма от културни институции в Пловдив какво ще правят септември месец на Нощта, и те да я изготвят веднага. Това бе немислимо преди 2-3 години. Ако трябва да разпечатаме цялата документация и  кореспонденция между нас и музеи, галерии, клубове, театри ще напълним целия ни офис до тавана с хартия. Това е много голяма стъпка напред  за културния мениджмънт на града като цяло. Не е просто фойерверк за две вечери, а е труд на цели екипи, не само нашия. Нощта е различна и готина, защото съдържанието идва от участника, не го внасяме ние.

Имаше моменти, в които трудно се работеше с някои културни институции…
Това е голямо еволюиране. Нещо, което мен много ме впечатли, е читалище Алеко Константинов. Те направиха самостоятелен контакт с Италианския културен център и поканиха италиански фотограф за изложба там- сами го инициираха за Нощта. Не искам да слагам изкуствено добавена стойност на фестивала, но ако той помага с нещо, то е да раздвижи институциите в това им мислене- да ги провокира, да им обърне внимание. Това се случва, защото нас ни интересува те какви проблеми имат, те какви перспективи залагат. Историческият музей например, благодарение на Нощта, ще се превърне в първия музей в България, който има изцяло описание на експозициите си в четирите сгради на брайлова азбука. Така че Нощта отваря вратата за съвсем нова аудитория. Излизаме от рамките на фестивалното и забавното именно от програмата за Специални проекти, която стартирахме миналата година. На нея вече се гледа инвестиционно, което бе основната ни идея.

Кои са твоите акценти от програмата като посетител, а не като организатор?
С най-голямо удоволствие ще отида на изложбата на Френския културен институт, защото това е събитие за Пловдив и България въобще. Изложбата се казва Кутия в куфар- събира 15 млади френски артисти, печелили десетки награди. Тя беше почти цяло лято в Солун и идва специално за Нощта в Пловдив. Ще се случва в къща Енчо Пиронков в Стария град и е курирана от Лъчезар Бояджиев. Изложбата ще стои 1 месец тук. Ще отбележа още едно събитие, за да маркирам последователността в това, което правим. Малката Базилика бе открита точно преди година, на старта на Нощ 2013. Тази година там ще се случи проект на Петко Танчев, който заедно с цял екип археолози, фотографи, програмисти, дизайнери обработиха самите мозайки, дигитализираха ги и те ще бъдат прожектирани на фасадата на самата базилика, както и вътре. Това показва, че един пловдивски човек е бил провокиран от едно ново място да направи нещо с него само година по-късно. Ако трябва да говоря от меломанска гледна точка опредено концертът на Попара, който ще се случи в Мария Луиза, трябва да бъде посетен. Концертът пред artnewscafe на Space Dub Jammers  е нещо, което трябва да се види и чуе. Теодосий Спасов участва за първи път в Нощта, в двора на театъра на 13 септември. За първи път правим голямо парти във Военния клуб.  Той е голямо предизвикателство, тъй като го стартира половин час след полунощ. Общо партитата са около 17. Много ме радва, че хор Детска китка ще участва в Нощта с концерт на Конюшните на царя. Това също ще събере нова аудитория. Събитията са супер много и е важно хората да не се впуснат просто през глава от локация на локация, а да си направят план от 7-8 събития на вечер и да ги посетят, да ги усетят. Радвам се, че проектът 25 години свобода се включи в Нощта. Ще се открие на 13 септември от министъра на културата Мартин Иванов. Ще се прожектира филма Животът на другите в Орфей. Много са акцентите. Лично аз, ако бях регулярен посетител, може би щеше да ми трябва два- три дни мислене и планиране, за да не изтърва нещо, което ми харесва. Разбира се може и да се пуснеш просто така из града, пак ще видиш нещо много интересно. Като да минеш край Драматичния театър, където с видео мапинг проектът Реконструкция деликатно ще засегне проблемът с театъра след пожара. Радвам се, че всеки един от участниците прие нашето предизвикателство и прави събитие, което няма как да си видял преди това. Показваме съдържание, което впечатлява.

Спомена еволюция, как Нощта еволюира през годините и благодарение на какво се случва това?
Благодарение на постоянство, на много работа на целия екип. Когато аз започнах да правя Нощта тя имаше имиджа, натрупания опит, имаше бекграунда, който трябваше да се надгражда. Две поредни години фестивалът печели наградата Събитие на годината на Ивентекс. И това благодарение на целия много малък, но много силен екип. Може да се проследи как са се променяли съдържанието и аудиторията през различните години благодарение на статистиката. 2005-та година участват 18 музеи и галерии и е имало около 3 хиляди души. През различните моменти, организации, вълни е имало лека диспропорция на участниците- повече галерии за сметка на клубове например или обратно. Тази година програмата в трите ни категории е почти равностойна. Което означава, че събитието се уравновесява, стъпало е здраво на краката си и знае какво прави.  Колкото до публиката-именно тази статистика прави Нощта различна от другите събития. Над 60 процента от присъстващите на фестивала са от други градове. 17 са международните артисти, които идват специално за Нощта. Съдържанието започва да придобива онзи международен облик, какъвто трябва да има.  Пловдив спокойно може да стъпва на европейската карта без никакви притеснения, въпросът е да се работи повече и да идват повече хора.

Ако трябва да озвучиш парче на Пинк Флойд десетата юбилейна Нощ, кое би избрал?
Delicate Sound of Thunder Ще го направя с албум, не мога само с едно парче, тъй като Нощта е многопластова.

Къде беше ти преди десет години, когато се раждаше Нощта?
Когато се е раждала Нощта аз съм на 16 години, уча в Езиковата гимназия в Стара Загора. По това време си спомням, че исках да уча режисура, покрай контактите ми с хора от театралните и кино сфери, които още бяха останали в Стара Загора. Започнах работа в БНР- Стара Загора. Направихме музикално предаване, което реално е първообразът на Молескин- казваше се Инсомния. Тогава бях абсолютно сигурен, че ще уча в чужбина и въобще не искам да оставам в България. Бях повече от сигурен, тъй като всички за това мислеха, а и родителите доволно промиваха мозъците, че трябва да се втурваме зад граница. На 16 пиех бира на Аязмото и въобще не съм си мислел, че ще дойда в Пловдив.

Сега нямаш идеи за чужбина, нали така…
Преди четири години имах много сериозни опити около 7-8 пъти да се махна. Това е нормално нещо, което се случва в мозъка на всеки един човек- да си помисли да смени средата за неопределен период от време, като надеждата е, че ще се озове на по-хубаво място. Или пък просто да се изолира. Но пък идват някакви предизвикателства, които те кефят да ги правиш тук, а и няма къде другаде да ги правиш.

Вдигайки летвата не фестивала докъде мислите, че можете да стигнете?
Нощта ще се промени много. Тя се променя всяка година. В екипа много си говорим по този въпрос. Според мен трябва да е повече време. Най-важното е, че до този момент Нощта си е свършила работата да прави Пловдив Поп, да идват хората тук, да се радват 2-3 вечери и да го асоциират с нещо. В последните две години за Пловдив се говори, че нещо се случва. Не беше така преди пет-шест години. Днес обаче хората идват в града, интересуват се от него, а това става и благодарение на Нощта. Тя помогна в създаването на новия имидж на града. Но може би трябва да има други цели.

Какви например? Образователни…
Ами да, но нека мине това издание- ще го мислим. Определено трябва да се промени. Аз всъщност се изкушавам Нощта да бъде малко по-ъндърграунд. Тъй като тя е супер поп ивент в най-добрия смисъл на думата. Виждаш всякакви хора- от изкуствоведи и хай-левъл аудитория до съвсем нормални граждани, които просто искат да видят музея без да платят вход. Тя има и чисто социален характер.

Как виждаш новия живот на толкова много нешлифовани диаманти под тепетата- знакови за градската среда, но изоставени зони в Пловдив?
Трябва да се привлекат хора. Ако това се случи, местата няма да пустеят. Градът има нужда от повече млади хора, които да дойдат и да работят тук. Примерът за това е Капана. Той се случи, защото дойдоха хора. В квартала влизат вече посетители с друга цел. Същото важи с пълна сила и за Тютюневия град, за Братската могила. Второто е едно от местата, които е смешно празно и неизползваемо с цялото пространство около себе си. Това, което миналия петък Пловдив спечели, отворя потенциала на града. Досега той го имаше, но си седеше. Всички знаехме за него, кой вярваше, кой беше скептичен, но в момента има реалният шанс градът да се промени. Но промяната идва с хората. Не може да дойде през администрацията. Тя просто може да менажира правилните хора.

Вярваш в промяната, нали така? Затова си тук?
Поне още пет години ще остана, хаха. Дори да не бяхме спечелили щях да остана тук. За мен и за много други хора, и за вас естествено, това не е било преломна точка. То е нещо ключово, като силен старт на някакви идеи.

Притесняваш ли се от умората? Още си твърде млад, но тя ще дойде в един момент…
Умората идва, когато идеите спрат. Ще използвам тази супер готина дума, свързана с Пенчо Славейков- констипация на мозъците. Когато се констипира мозъкът се изморяваш. Но когато раждаш идеи всичко започва на ново. Ако не мислиш и си тепаш, и се радваш колко си готин, ще се измориш. В Пловдив има много примери за това.

Каква бе разликата между Пловдив и другите градове в битката за Културна столица на Европа според теб?
Пловдив беше силно обща кауза. Бях във Варна, в София, в Търново- там хората, с които се срещах не бяха много наясно какво се случва или пък бяха скептично настроени. Пловдив успя да убеди 13-членното жури, че всички вярваме в тази титла. Според мен  това е бил ключът за успеха. Именно онова ЗАЕДНО се препокрива до голяма степен и с Нощта, защото в нея всички правят нещо ЗАЕДНО, в една тема, в една нощ. Много силно вярвам, че това ЗАЕДНО не е дума, готин слогън или добре написан проект, ами реално случващ се процес. Има и други мнения, но тази кауза обедини толкова много различни хора.


 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…