Даниел Ненчев представя Графонетика в Нощта

Водещият на Денят започва с култура по БНТ Даниел Ненчев участва с проект в Нощ на музеите и галериите. На фасада в Капана той представи идеята Графонетика, която събра много и различни артисти, за да направи едно по-голямо обединение. За него Даниел разказва пред КАПАНА.БГ.

Защо графонетика?
Хрумна ми да се съчетаят двете думи – графос и фонос, т.е. пиша и звуча. Това, което се вижда на сградата е графичната част на нещата. Изписването и изрисуването на думите. Звученето на думите ще бъде вкарано в едно видео с изговарянето на всичките думи на всичките езици. Ще участват много хора, 9 езика по 6 думи – 54 човека ще изговори по една дума.

От къде идва идеята за езиците?
Идеята е да се съберат еднаквите думи в балканските езици. Тези, които звучат по подобен начин и се изписват по сходен начин. Това са девет балкански езика, като исках да изследвам това как хората от Балканите 25 години след падането на Берлинската стена. Как след символичното освобождаване на Източна Европа успяват да общуват заедно. Това е проект в процес. Първата му акция беше в София, сега тук и планирам да направя най-малко още осем в останалите балкански държави. Искам да изследвам общото между балканските държави и какво ги свързва. Как възприемат понятия като „свободата”, „Европа” или някакви културни понятия, които са еднакви за всичките народи. Еднакви думи, но изследвам процеса дали са еднакви понятия. Как тези хора си общуват, защото имаме обща история, обща територия, но и общи думи, които са еднакви и са поле за общуване и връзка между тези хора.
 Какво представляваше процесът по събиране на думите?
Всичките думи са събрани от доц. Д-р Валентин Гешев, който е ръководител на катедра Славянско езикознание във факултет Славянски филологии в Софийския университет. Голямата работа, няколко месечен труд свърши той, сравнявайки много речници, за да събере всичките тези еднакви думи.

 А текстовете, които следват проекта?
Специално за фестивала „Нощ на музеите и галериите ” поканих трима български поети, които на базата на всички 82 думи написаха стихотворения. Тези стихотворения в момента са на фасадата на тази сграда. Всъщност това е галерия А+ на улица Загреб 18 в Капана в град Пловдив.

 Какви са артистите, участващи в проекта?
Участват артисти от  балканските държави – турци, македонци, българи, които изрисуваха тези думи по различен начин. Калиграфски или пък графитаджийски – всичко е изписано по различен начин. Аз дадох думите, композицията е дело на един художник, изписването на стиховете на друг и така.

 А защо на фасадата  на сграда, а не го направи като фото или картинна изложба?
Защото по този начин в градска среда ще може да се види от възможно най-много хора. Всеки, който мине от тук ще може да види еднаквостта на думата „балет” във всички тези девет езика. На думата „графит”, „Европа”, „радио”, „утопия” и „акварел”. Шест думи, които на всички девет езика звучат подобно. Еднакво. Идеята е наистина функцията на този проект да е повече социална, от колкото артистична, въпреки, че изглежда добре и е направена от артисти. Функцията му е всеки, който го види, да усети това подобие. Да разбере, че сме подобни с другите балкански народи и че имаме много повече общи неща, от колкото такива, които ни разделят. Всеки има своя идентичност, разбира се. Всеки има своята култура, която да отстоява, да показва и развива, но има и общи културни кодове, които е хубаво да ни свързват на ценностно ниво, защото обитаваме едно пространство.

Как избра мястото?
Честно казано, от организаторите ми го предложиха, по-точно Виктор Янков. Защото е голямо, ще се вижда, пък и в Капана, който се обособява като артистичен квартал и квартал  на творческите индустрии, много е подходящо да се впише в градската среда точно тук.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…