Иван Добчев и неговата Антигона оставиха без дъх публиката на Сцена на кръстопът снощи. Големият режисьор се завърна премиерно в пловдивския театър с новия си спектакъл след огнена последна една година с Възвишение. Маестро Добчев застана пред КАПАНА.БГ веднага след представлението, за да говори за актуалността на Антигона днес.

Към каква публика е насочена „Антигона”?
За тази, която може да състрадава, не да се забавлява. Това е много по-високо. Всичко се занимава само с това да се забавлява. Трябва да има някой, който да прави нещо друго. Трагедията е за други, тя не е да забавлява.


Кое е по-лесно: да кажеш Да или Не?
Зависи, понякога е много трудно да кажеш Не, когато на кантар е сложен животът ти.


Как е възможно нещо толкова древно в същото време да бъде толкова актуално?
Може, защото това неслучайно е останало като един от големите текстове на древността и на театъра. Той непрекъснато, от век на век, отново се случва, защото наистина нещо е уцелило. Уцелило е нещо много важно – че не може срещу обслужващото и конюнктурата да не се казва „Не”, но и че все има някой да каже „Не” и да го отстоява до край.


„Антигона” напомня за миналогодишните протести на студентите. Могат ли да са толкова силни като нея?
Би трябвало. Именно традициите на тази Антигона е да ги провокира, да им каже „Не. Отказахте се. Не стигнахте до края. Отидохте си. Напуснахте. Не свършихте работата си. Не отидохте втори път да погребете трупа.”


Точно преди година поставихте Възвишение в Пловдив, като малко преди това изгоря голямата сцена в Драмата. Година по-късно въглените са още там, как ще го коментирате?
Това не се забравя- точно преди нашата премиера сцената изгоря с нашия декор. После трябваше да правим нов. Тя цялата държава е такава. Всички са наясно, че трябва нещо да се направи, а най-цинично и нагло никой не актуализира бюджета и след това се оказва, че няма пари да се плаща на артистите. Те са знаели, че ако не актуализират бюджета няма да има пари за много неща. Нарочно са го направили, съзнателно.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…