Джон Алмеда е американски художник, родом от Вашингтон. Той смята, че размерът има значение и това е очевидно в неговата работа.

Алмеда се занимава с изработката на глинени фигури, скулптури и вази, но не традиционните такива, а в силно умалени версии. Той разказва, че всичко е започнало съвсем случайно. Веднъж, влизайки в една книжарница, Джон е видял книга, озаглавена „Създаване на керамични миниатюри“, която е грабнала вниманието му. Артистът споделя, че тази книга е променила целия му живот и мироглед. „Когато работя върху по-малки фигури, това ми позволява да се съсредоточа върху всяка форма и всеки детайл“.

Миниатюрните керамични произведения на изкуството не надхвърлят 2 см и половина. Да се изработва керамика в такъв мащаб е изключително трудно и е нужно много време, търпение и специално моторизирано колело, което се ползва при създаването на фигурите. 

Джон казва, че това е медитативна форма на творчество. А ето как изглеждат самите керамични фигури.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…