Има какви ли не суеверия по целия свят. У нас те са много и премного, някои от тях са породени от религиозни причини, други са останали от езическите времена, а трети си втълпяваме сами. Петък 13-ти е ден като всички останали, както и обикновена дата от календара, всъщност нищо специално. С годините обаче, комбинацията от двете се превръща в емблема за нещастие и неуспах. В Древен Рим например, суеверието е ескалирало до такава степен, че хората, които са се занимавали с магия са се събирали в групи по 12 души. Смятали са, че 13-ят е самият дявол. Дали това е вярно или не – не можем да ви кажем, но пък ви оставяме с още 13 любопитни факта за иначе фаталния ден.

1. Страхът от този ден се нарича "параскевидекатриафобия", но според специалистите произнасянето на думата може да освободи пациентите от фобията им.

2. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър.

3. В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно.

4. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

5. Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

6. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.

7.  В древен Вавилон номер 13 е бил пропускан в списъка със законите. Един от първите текстове, които отразяват фатализъм около числото 13 е написан през 700 г. пр. Хр. В него гръцкият поет Хезиод споменава 13-ия ден като нещастен.

8. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък".

9. Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

10. Според сп. „Тайм” финансовият срив в САЩ от петък, 13 октомври 1989 г., е вторият най-голям спад в историята на индекса Dow Jones.

11. Изчислено е, че в такива дни икономиката на Щатите губи близо 1 млрд. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Някои отлагат полетите си или въобще не пътуват. Други отменят важни събития в живота, като сделка за покупка на жилище например.

12. В една година фаталните петъци могат да достигнат до 3, като днес е третият фатален петък. Предните два бяха през февруари и март.

13. Black Sabbath пускат първия си албум на 13 февруари 1970 – петък.

 

1 comment

 • Comment Link Koop alavert online en bespaar op uw gezondheidskosten Koop alavert online en bespaar op uw gezondheidskosten Апр 13, 2024

  Its like you read my mind! You appear to know
  so much about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you could do with some pics
  to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog.
  A fantastic read. I'll certainly be back.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…