Паулина Александрова

На втория ден от фестивала One Design Week изложбата „Дизайн на обект номади” представи изкуството на студенти, преподаватели и албумни от Нов Български университет, съвместно с BARAKA и MOONBOOM. Още на входа ни посрещаше цветово сияние от изумителната инсталация  на докторанта по  светлинна архитектура Халед Сабра, който ни представи проект за небостъргач в огледален вид и ни запозна с изкуството на движението на багрите. 

Изложбата бе събрала разностранни идеи и послания.  Едно от тях бе разположено върху куфар – “I am NOt MAD, just want to see more”. Ние не сме луди, а жадни за познания и култура хора, които искат да пътуват по света и да запаметяват прекрасните моменти, поясни авторът на творбата.  На други два куфара бе прикрепено „Инсталация ≡ интеграция”, а четвърти бе превърнат в кресло.

В средата на галерията се разполагаше разсечен манекен, в чието тяло бяха посадени цветя. Това породи множество и различни интерпретации- че сме празни отвътре и тази кухина може да се запълни от изкуството, че природата е част от човека и трябва да имаме по-сериозно отношение към нея. Закачки и свенливи усмивки пък будеше  инсталацията „Професия номад”, отпращаща към едно от най-естествените състояния на човека. Интересна скулптура от дървени модули, обработени изцяло от морската вода на Лозенец показваше на посетителите, че за красотата и изкуството не са нужни машини и сечива, а само доза въображение и отношение към природата.
 
Стари столове, парти грил, лампи и непотребни вещи се бяха преродили за нов живот. Интересни рисунки се поместваха по стените, по платове, стъкло и пластмаса. Дизайнерите от Нов Български университет ни показаха, че във всяко нещо от природата и ежедневието се крие красота. Тяхното въображение и креативност изведе предметите от рутината и ги потопи в сферата на изкуството, което всеки от посетителите пречупи през собствената си призма.
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…