Представиха официално супер програмата на Черната кутия

Хитовият спектакъл „Bob’art“ открива 8-мото издание на фестивала


Световните асове на съвременния танц си дават среща в Пловдив след броени часове. Осмият международен фестивал „Черната кутия“ ще събере на една сцена в рамките на седем дни девет международни спектакъла в областта на физическия театър, пърформанса и съвременния танц. Паралелната програма на събитието включва  различни творчески ателиета и уъркшопи. Детайлите по афиша бяха представени днес от организаторите на Черната кутия и основния им партньор- община Пловдив. Рамо на събитието дават Министерството на културата, посолствата на Израел, САЩ, Белгия, Гьоте-институт, Градският дом на културата „Борис Христов“, Драматичният театър — Пловдив, Държавният куклен театър — Пловдив и Културният център „Тракарт“.

Bob’art
Bob’art Този форум не е лесна комерсиална акция, която минава и заминава. Тя оставя трайна диря в културата на града. Смея да кажа, че имаме пръст в това цяло едно поколение да бъде възпитано в това изкуство, което представяме вече 8-ма година поред. Нашата мисия не е само на сцената. Работим постоянно с младите пловдивски артисти, и сега ще правим уъркшопи в училища и университети с някои от големите имена, които идват за тазгодишното издание. Най-важното в това събитие е хуманното послание на изкуството, подчерта Недялко Славов. И допълни, че форматът е част от цялото усилие на града да спечели тази напълно заслужена награда Европейска столица на културата.

WEATHERED
WEATHEREDСелекцията бе изключително трудна, тъй като 450 студия изявиха желание за участие с апликационна форма. Но в крайна сметка се спряхме на заглавията, които ще представим пред пловдивската публика с огромно удоволствие. Откриваме на 31 май с танцовия спектакъл „BOB’ART“ на Opinion Public Company от Белгия. Те ще излязат на сцената на Градски дом на културата „Борис Христов” точно в 19ч. Bob’art“ е игра между танцовите и театралните изкуства и е изключително забавен поглед върху една нелека тема- крайностите в съвременното изкуство и по-специално неговата склонност към прекомерен психологизъм, разкри артистичният директор на международното събитие Слава Младенова.

Дуел
Дуел„Bob’art“ съчетава танца и музиката на една сцена по изключителен начин, който превърна спектакъла в тотален хит в Европа. Хореографията е дело на Етиен Бешар , на сцената ще видим Етиен Бешар, Йохан Клапсон,Сидони Фосе,Виктор Лоне, Артур Лоарти, Симеон Бешар. Музикантите са Ливио Луци и Рафаел Толанс.

Другото мега събитие в афиша е с щампа Made in USA. „WEATHERED“ ще представят супер артистите от Ню Йорк- Erica Essner Performance Co-Op. Това ще се случи на 5 юни, отново на сцената в Дома на културата. На 6 и 7 юни те ще водят уъркшоп „Layers“.  „Звуци от гръм, вятър и дъжд се въртят през музиката, колаж от променливи по настроение инструментални мелодии, костюмите на Ейми Глен, които напомнят на чувствени буреносни облаци… Танцьорите са сякаш хвърлени в буря.“ (New York Times). Това е само една от рецензиите на критиците за онова, което ни очаква на 5 юни.  „Weathered“ предизвиква атмосферни условия. Той е изследване върху загубата ни на контрол над силите на природата и как тези сили опровергават илюзията ни за нашето постоянно място на тази планета. Erica Essner Performance Co-Op е танцова компания с 20-годишен опит на сцената, създадена e през 1990 г. в Сан Франциско, a от 2000 година се премества в Ню Йорк.

Жената, която не искаше да слезе на земятаФренското студио Les Gens du Quai Company ще закрие фестивала в „Борис Христов” на 6 юни със спектакъла си Дуел. Той пресъздава на борбите през вековете, показани, разбира се, с чувство за хумор и насмешка. Спектакълът предлага едно пътуване в иконографията на дуелите в литературата и киното. С ярост и бдителност пет танцьори създават разнообразни ситуации, основни или тривиални, но винаги весели и шумни. Танцът изобилства от чувство за хумор, но не се отказва нито от истинността, нито от експериментa с движението.

Това обаче не е всичко от програмата на Черната кутия, а е малка част от събитията, които ни очакват. Още преди официалното откриване започва и творческото ателие с емблематичната Мила Искренова. В рамките на три дни- 29,30 и 31 май в Културен център Тракарт хореографът на балет Арабеск ще ни въведе артистично в спецификата на съвременния танц-театър като методология, идейна основа и език. Основната цел на ателието е да разгледа в съвременен контекст основните теми от творчеството на Пина Бауш и методите на работа на немската хореографка, известна като създател на жанра „танц-театър“.

„Гъвкавост, сила, безгранично творчество, лекота и прецизност… Всички театрални елементи са замесени като пластилин. Истинско удоволствие…“, е само една от бляскавите рецензии за спектакъла „Жената, която не искаше да слезе на земята”, който ще имаме шанса да видим на 1 юни в Камерната зала на Драмата. С гравитацията въобще няма да се съобразява Габриел Ниухауз от Израел.

В рамките на фестивала Тома Марков ще представи пиесата си Брехт във Фабрик. А на 3 юни е гала вечерта на съвременния танц в Камерната зала на Драматичния театър. Гостува израелският спектакъл Алма,  солото си ПРИЗМА ще изиграе холандецът  Андреа Хакл. За гала вечерта в Пловдив се завръща и известният руски хореограф Олга Костерина с новото си представление Exit. На Черната кутия на 3 юни гостува и Festival euro-scene Leipzig с най-добро немско танцово соло за 2013 г.

Пловдивското участие в програмата също е изключително силно. Кукленият театър ще представи за пореден път топ спектакъла си Вграждане на 3 юни, а на следващия ден в танцово студио Дуенде ще изиграе новото си представление Монолог за двама пред публиката в Драмата.
Международното участие пък допълват италианците от Teatrincorso, които на 4 юни ще играят „PASS/AGES“ в Камерната зала на театъра.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…