С лодка ли да излизам от вкъщи, пита гневна гражданка

Стефка Георгиева

След натрупването на големия сняг и студените дни, идва ред на друга изключително неприятна ситуация в града под тепетата, а именно снеготопенето. Наш репортер се разходи по едни от най-посещаваните места в Пловдив, сред които автогара „Юг“, централна ЖП гара, булевардите „Руски“, „Васил Априлов“, „6-ти септември“ и редица други улички, които няма смисъл да изброяваме, защото ситуацията е еднаква в целия град.

След разтопяването на снега и образуването на киша, би следвало водата да се оттича в шахтите и макар улиците да не са сухи, то поне да не се образуват огромни локви или както ги наричат много от хората, които срещнахме по пътя си – езерата. Това, обаче, не се случва и пловдивчани са принудени или да се движат по пътното платно с опасност за живота и здравето си или да преплуват локвите, някои от които надминават метър и половина в диаметър.

Изключително тежка е ситуацията по „Васил Априлов“. Тъкмо приключили ремонтните дейности, се оказва, че булевардът е страхотен за автомобилистите, но не и за пешеходците. Шахтите по него изобщо не функционират, всичко е във вода, а снегът по тротоарите дори не е почистен. Докато вървяхме по пътната артерия, видяхме възрастна жена, която безстрашно нагази във вода до глезените. Тя се обърна към на с думите: „От къде да мина? Няма от къде! С лодка ли да излизам от вкъщи?“, попита гневно тя и може би е съвсем права.

Като допълнение към това, отново по бул. „Васил Априлов“ има и друг проблем, а именно пешеходните пътеки. Новите червено-бели зебри са изключително хлъзгави при намокряне и много от пешеходците избягват да пресичат на тях, а ги заобикалят, за да не рискуват и да не паднат.

Ако трябва да бъдем съвсем честни, това е зима като зима и в нея няма нищо необичайно. Нито минусовите температури, нито натрупалия сняг, нито логичното снеготопене. Въпросът е: Още колко десетилетия ще се изненадваме от зимата, която е напълно предвидима за територията на цялата ни страната ни?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…