Родителството върви с толкова много задължения. Когато имаш деца, искаш те да са здрави и щастливи, опитваш се да отговориш на всяка тяхна нужда, иска ти се да се правят добре в училище, в отношенията си с другите деца, а и в живота като цяло. И не на последно място, искаш децата ти да растат уверени. А това до известна степен е свързано и с другите неща. Едно уверено дете със сигурност има преднина. Увереността означава добро психическо здраве, означава да общуваш с околните с лекота и да се справяш с предизвикателствата без излишна тревожност и стрес.

Но да възпитаме уверени деца не винаги е толкова лесно, особено ако самите ние сме били неуверени като малки. Като родител трябва да гледате да създадете среда, която насърчава вашето дете и го учи, че страхът е нормална част от това да си човек. И че чрез преодоляването на този страх , получаваме това, което искаме.

Уверените деца имат родители, които правят тези седем неща:

Учат ги колко е важно да инвестират време

Повечето деца се изнервят, когато трябва да направят нещо ново за първи път. Затова често трябва да им се напомня, че хората, които са добри в това, което правят, са се проваляли повече от всеки друг.

Трябва да инвестираме време и практика във всичко, което искаме да научим, но децата това не го разбират. Когато опитат нещо и не им се получи от първия път, това може да ги обезсърчи.

Научете ги, че някои неща изискват практика и колкото повече време инвестираме в нещо, толкова по-умело започваме да го правим. И когато детето ви види, че става по-добро в нещо, това ще им помогне да е по-уверено в себе си.

Учат ги да решават проблемите

Няма как винаги да сте до детето си, за да му помагате. Но ако го научите колко е важно да решава проблемите, то ще стане самостоятелно.

Ако детето ви се научи само да се справя с трудностите, то ще придобие увереността, че може да постигне всичко и да преодолее всички предизвикателства, само ако си го науми.

Това може и да не е винаги така, но вярата в себе си е много силно оръжие.

Насърчават любопитството и любознателността

Има много причини да насърчите детето си да е любопитно и жадно за знания.

Когато става въпрос за изграждане на увереност обаче любопитството е важно, защото насърчава детето да се вгледа в себе си и го учи, че има неща, които не знае, но може да научи.

В книгата си „Как децата успяват“ Пол Тъф твърди, че любопитството е свързано не само с развитието на самочувствие, но и с качества като упоритост, постоянство и самоконтрол.

Предизвикват детето си

Окуражаването и похвалата са важни за всяко дете. И, разбира се, всеки родител иска детето му да е добре и в безопасност.

Но развитието се случва именно когато излезем от зоната си на комфорта и не знаем пред какво се изправяме.

Родителите, които възпитават уверени деца, не се страхуват да ги предизвикват, защото разбират, че така се расте. Така ставаме по-добри.

Учат ги да виждат провала като възможност да се учат и растат

Един от най-важните принципи на увереността е това как гледаме на провала.

Когато едно дете се сблъска с провал или дори с такова ниво на трудност, което да го накара да вярва, че не може да продължи – независимо дали става въпрос за домашната по математика или да се научи да кара колело – то трябва да вземе решение.

Ако вие като родител не направите нищо, за да помогнете на детето си да вземе решение, има два варианта. То може инстинктивно да реши да продължи да упорства, но по-вероятно е да се обезкуражи и да спре.

Родителите, които отглеждат уверени деца, знаят колко е важно да направляват детето си през неуспеха, като им показват, че това е безценна възможност за растеж, а не знак за тяхната неадекватност.

Учат децата си, че когато една връзка не сработи, винаги можеш да си намериш нови приятели

Изключително важно е да научите детето си как да се справя с предизвикателствата при общуването с околните.

Повечето деца започват да се сприятеляват още от много малки и някъде около трети клас вече се говори кой на кого е най-добрият приятел, какво е готино и какво не е  и да се образуват групички.

Едно дете трябва да вярва, че ако едно приятелство не сработи, то другите ще сработят, защото то е способно да се сприятелява и ще продължава да успява да го прави в бъдеще.

Учат ги как да се чувстват комфортно с емоциите си

Малко деца знаят как да управляват емоциите си. Но е много важно, защото засяга точно това, което ни кара да губим увереност – чувства и емоции като страх, гняв, неудовлетвореност, завист, ревност, съмнение в себе си и разочарование.

Детето отрано трябва да се научи как да живее с емоциите си. Важно е да осъзнае, че всеки понякога има ирационални мисли, но те не са непременно верни.  

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…