Американски информационен център отваря врати в библиотеката

Паулина Александрова

На 30 октомври НБ "Иван Вазов" ще отбележи двоен празник - 135 години от своето създаване и 160 години от рождението на първия български енциклопедист Лука Касъров, който е бил и директор на библиотеката.

За празника са поканени представители на Общината, министърът на културата от служебния кабинет Мартин Иванов, представители на Американското посолство, всички директори на регионални библиотеки в България, библиотекари от всички общински и читалищни библиотеки, с които НБ "Иван Вазов" работи, всички представители на пловдивските културни институции, представители на Библиотеката на БАН, представители на СУ "Св. Климент Охридски" и на Американския университет в България.

Събитията започват още в 10:00ч. с откриването на Втори национален колоквиум „По следите на българската книга: Описи. Находки. Библиология“. Той ще се проведе в две части - сутрешна сесия от 10:00 до 12:20ч. и следобедна сесия от 13:00 до 16:45ч.

Официалната част ще се състои в 12:00 във фоайето на втория етаж на НБ "Иван Вазов", където ще се открие документална изложба в чест на Лука Касъров. В нея ще  бъдат експонирани както оригинални документи, с които библиотеката притежава, така и документи, снимков материал и записки, предоставени от родствениците на Касъров. Гостите ще могат да разгледат личният му дневник и първия български енциклопедичен речник. Специален поздрав към гостите ще бъде отправен с хорово изпълнение на Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев".

След официалната част ще бъде открит и Американският информационен център към НБ "Иван Вазов", изграден по програма на Американското посолство.  В него ще може да се открие  актуална информация за САЩ - за обучението, което се извършва там, за работните места, за визовия режим, за Зелените карти и т.н., както и  справочна литература, която ще дава професионален отговор за най-новите научни издания, информация за издания, които предстои да излязат и др. 

По традиция на 31 октомври, в навечерието на Деня на будителите, ще бъде връчено званието „Следовник на народните будители“ на заслужил пловдивчанин, известен със своя труд и творчество на полето на духовността .Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…