Нумизматично дружество Филипопол отпразнува 50-тия си юбилей с изложбата "Ние пазителите"

Паулина Александрова

Нумизматично дружество Филипопол Отпразнува 50 години от своето създаване в Регионалния исторически музей - Пловдив. По този повод  колекционерите са събрали интересна сбирка на монети от Античността до наши дни.
Имаше експонати от Тракия, Гърция, Рим, Византия, Средновековна България, Третото Българско царство.
Акцент в изложбата бяха монети, сечени в Античния Филипопол и останалите 12 града, които са имали право да секат. В изложбата са представени монети посветени на Олимпийските игри, както и банкноти от Царство България и Русия. Изложени са и монети от Швеция, Великобритания и Турция.

Най-интересният експонат е уникална, непубликувана монета от периода на управление на император Комод. От едната й страна е бюстът на съпругата му Кристина, а от другата - Нике, която се вози в триптолем.
Пловдивчани и гостите на града ще могат да я разгледат до изложбата до 15.11.2014 в залата за временни експозиции на Областното събрание на Източна Румелия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…