В Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив се състоя среща на националните културни институти и културните аташета от посолствата в България с екипа на Фондация „Пловдив 2019“. Участници в срещата бяха Красимира Танчева - Британски съвет, Катерина Хуртаева и Денка Стескалова -Чешки институт, Хавиер Валдивиелсо -интститут „Сервантес“, Албена Попова - Полски институт, Дийом Робер - Френски културен институт, Енцо Вецел - Гьоте институт и културното аташе на Австрийско посолство - Томас Щолц.

В рамките на два часа бе представена програмата на фондацията и културния календар на Община Пловдив, с акцент върху емблематичните за града фестивали и събития. Презентацията бе водена от Валери Кьорленски – административен директор, Светлана Куюмджиева – артистичен директор и Радостина Георгиева – мениджър „Проекти и програми“ във Фондация „Пловдив 2019“. Бяха обсъдени както алтернативи за съвместна работа по културни проекти, така и възможности за развитие на чуждоезиковото обучение. Представена бе концепция за учебна програма по специалността „Културен мениджмънт“, която да бъде реализирана в един от елитните пловдивски университети на български и английски език.

Визитата на представителите на културните институти продължава в Пловдив с туристическа обиколка на центъра на града и в първия български арт квартал, част от  програмата на „Пловдив 2019“ – „Капана“, където ще бъдат проведени срещи и презентации с партньорски организации и представители на културно-творческите индустрии.

Проведената годишна среща на националните културни институти и културните аташета от посолствата в България (EUNIC) имаше за цел да се утвърдят отношенията на фондация „Пловдив 2019“ с културните институти в България, да се обсъдят възможности за партньорство и съвместни дейности с идеята да се постигне европейско измерение. След спечелването на титлата „Европейска столица на културата` 2019“ работата на фондацията встъпва в следващ етап, в който заложената програма трябва да бъде реализирана. През тази година „Пловдив 2019“ ще започне важни проекти и ще стартира проектирането на ключова културна инфраструктура. Приоритет ще бъде разработване на партньорства с европейски културни оператори и институции, осигуряване на съфинансиране по европейски програми и пълноценно представяне на града като част от културното многообразие на Европа.

Целта на първия български град, носител на тази титла е да бъде една от успешните столици в най-голямата програма за култура на Европейския съюз.
http://plovdiv2019.eu/

 

1 comment

  • Comment Link Димитър К. Димитър К. Мар 08, 2015

    Споменават се имена , представляващи институти с чижди имена, а къде са националните ни институциии, за които е обявено събитието? Те очевидно не са уважили форума. Крайно време е хората от фондацията да вдигнат летвата и подобни събития да са желани от най - представителните в национален план институции! Подобни сбирки като тази само ни излагат!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…